donderdag2.gif

Kyokushinkai Karate

Masutatsu Oyama (1923-1994) was een karatemeester en de grondlegger van het Kyokushinkai Karate, waarschijnlijk de eerste en meest invloedrijke vorm van het full contact karate.

Karate is niet het doorslaan van stenen en hout, maar het is een dynamische vechtsport die van onschatbare waarde is voor je persoonlijke ontwikkeling.

Kyoku betekent ‘het uiterste’. Je wilt het uiterste uit jezelf halen om je doel te bereiken, je geeft jezelf volledig.

 

Shin betekent ‘de waarheid’. Je zult zelf de waarheid cq. realiteit onder ogen moeten komen en hier tegen moeten strijden wanneer nodig, want de realiteit is vaak niet makkelijk. Wanneer je dit kunt, word je gesterkt in je vertrouwen.

 Kai betekent ‘samenwerken’. Samenwerken met elkaar én met respect voor elkaar.

Samengevat staat Kyokushinkai Karate voor:

  • Doorzetten
  • Weerbaarheid
  • Zelfvertrouwen
  • Discipline
  • Respect


Jeugd & ontwikkeling

Karate is een goede training voor zelfverdediging en zoals gezegd voor het verkrijgen van meer zelfvertrouwen. Daarom is het niet alleen een geschikte sport voor volwassenen, maar juist ook voor kinderen. Het spelelement speelt bij de jeugd een grote rol in de lessen.
Het kan zijn dat ouders zichzelf zorgen maken en zich afvragen of karate niet gevaarlijk is. Deze vraag kan snel beantwoord worden: “Nee, karate is niet gevaarlijk”. Kinderen die deze sport beoefenen leren zich beter beheersen, ze worden rustiger en krijgen meer discipline en zelfvertrouwen. Ze zullen een vechtpartij vaker uit de weg gaan. Er zijn wel eens ouders naar mij (Hans) toe gekomen om te zeggen: “Mijn zoon is zo veranderd, hij was verlegen en erg terug getrokken maar ik herken hem niet meer terug! Hij is zo zelfverzekerd!”.

De training
De karatelessen bij Sportschool Hans van de Hatert zijn zeer gevarieerd en afwisselend maar starten altijd met een warming up.
Afhankelijk van de inhoud van de les volgt meestal na de warming up het oefenen van basistechnieken, de Kihon. Dit bestaat uit arm- en handtechnieken, been- en voettechnieken en ademhalingsoefeningen.
Hierna worden er oefeningen met een partner gedaan, de Kumite. Dit bestaat afwisselend uit een aanval en een verdediging. De technieken kunnen voorgeschreven zijn of in de vorm van een vrij gevecht (sparren). Uiteraard wordt bij deze vrije gevechten lichamelijk letsel zoveel mogelijk voorkomen.
Aan het einde van de les worden de kata’s getraind. Dit zijn solo oefeningen in een vaste logische reeks van verdedigings- en aanvalstechnieken. Hiermee worden denkbeeldige tegenstanders uitgeschakeld.

Facebook

Twitter

Adresgegevens

Hans van den Hatert
Heuningsestraat 23
4051 CA Ochten

 


Copyrights 2008-2014 Handvdhatert.nl
Onder voorbehoud van alle rechten